Európai Regionális Fejlesztési Alap

Fenntartható összeköttetések a nyugat-balkáni térséggel

Esemény

Együttműködés

2024. május 3.

Az infrastrukturális összeköttetések megteremtését célzó konnektivitási program témájában, az Európai Unió Tanácsa belga elnökségének védnöksége keretében rendezett nagyszabású konferenciát Tiranában az albán Development and Cooperation Institute. „Az EU által támogatott konnektivitás külső dimenziója: a berlini folyamattól a Global Gateway-ig” címet viselő eseménynek az albán miniszterelnöki hivatal adott otthont, ahol jelen volt Enkelejda Muçaj, albán infrastrukturális és energiaügyi miniszterhelyettes is. 


Az EU 2015 óta több mint 85 konnektivitást támogató infrastrukturális projektet társfinanszírozott a Nyugat-Balkánon, összesen 7,7 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatás formájában. Ezek közül több projekt szerves részét képezi az EU Global Gateway kezdeményezésének, amely az intelligens, zöld és biztonságos kapcsolatok erősítését szolgáló új európai stratégia a digitális, az energetikai és a közlekedési ágazatban, egyúttal az egészségügyi, oktatási és kutatási rendszerek világviszonylatban történő megerősítését is szolgálja. Az EU globális szerepvállalásait illetően a nyugat-balkáni országokban szerzett tapasztalatok egyedülálló módon segítik az EU intézményeit és a tagállamokat egyaránt a világ más régióiban történő fejlesztési projektek megvalósítása tekintetében. A nyugat-balkáni régióban betöltött egy évtizedes szerepvállalást követően az EU által támogatott infrastrukturális projektek értékes tanulságokkal szolgálnak, amelyeket a Global Gateway kezdeményezés keretében világszerte más területeken is alkalmazni lehet. A megszerzett ismeretek javíthatják a tervezési folyamatokat, segíthetik az infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódó társadalmi hatások jobb kezelését, és megerősíthetik a kormányzati reformok tervezésének folyamatát. A rendezvényen ugyanakkor megállapítást nyert az, hogy az EU globális súlyát erősíteni hivatott kezdeményezés akkor lehet igazán sikeres, ha az hatékonyan integrálja az európai KKV-kat is a nemzetközi fejlesztéseket kiszolgáló értékláncokba.


A tiranai konferencia kapcsán Jenei Gábor, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója kiemelte, hogy a tiranai rendezvényre a közép- és kelet-európai régióból a HEPA kapott meghívást, így a nyugat-balkáni térségben meghatározó nemzetközi és tagállami pénzügyi intézmények és fejlesztési ügynökségek mellett lehetőségünk nyílt a HEPA térségre irányuló stratégiájának és megvalósítás alatt lévő programjainak bemutatására.


Az EU-tagországok nyugat-balkáni fejlesztések megvalósításában szerzett tapasztalatairól szóló panelbeszélgetésben Örlős László, a HEPA Nemzetközi Irodájának vezetője bemutatta a kereskedelem- és befektetés-ösztönzés magyar gazdaságfejlesztési modellben játszott szerepét, amelynek középpontjában a hazai nagyvállalatok regionális szerepvállalásának támogatása mellett kiemelt szerepet játszik a hazai KKV-k külpiaci érvényesülésének, nemzetközi versenyképességének támogatása.
A HEPA jelenleg megközelítőleg 200 millió euró értékben támogat beruházási és megvalósíthatósági projekteket, amelyek kedvezményezettje részben a nyugat-balkáni régió. A HEPA Nyugat-Balkánra fókuszáló programjaival a térség gazdasági felzárkózását és európai integrációját egyaránt támogatja. Az eseményen elhangzott továbbá, hogy a kormányzati programok mellett a HEPA törekszik arra, hogy a Global Gateway megvalósítása szempontjából szereppel bíró nemzetközi szervezetekben, így a Trade Promotion Europe-ban vállalt tagságán keresztül is hatékonyan támogassa a KKV-k üzletfejlesztési lehetőségeinek bővítését.


A tiranai konnektivitási konferencia kapcsolatépítési lehetőséget biztosított az országba irányuló befektetések szempontjából meghatározó szereplőkkel, így az albán befektetés-fejlesztési ügynökség (AIDA) és az Albániában befektető külföldi cégeket tömörítő szövetség (FIAA) vezetőivel is. Mindkét szervezet nagyfokú nyitottságot mutatott egyes uniós fejlesztési programokban történő közös indulásra, kezdeményezték továbbá közös befektetői fórumok megrendezését, és megerősítették szándékukat az együttműködési lehetőségek célzott megállapodás keretében történő rögzítésére is. 

Esemény

Együttműködés

2024. május 3.

További hírek